מהי חרדה דנטלית ואיך ניתן לטפל בה?

חרדה הינה תגובה נלמדת, אשר נרכשת כתוצאה מהתנסות אישית או מניסיונם של אחרים. היא נובעת מציפייה למאורע שתוצאותיו אינם ידועים. התגובה הרגשית היא בדרך כלל פנימית, לא מזוהה בקלות ואינה חולפת מהר. זאת לעומת פחד, המתאר תגובה קצרה לאיום מיידי, כולל שינויים פיזיולוגיים כגון דופק מהיר, הזעה, ורעד, ונעלם כאשר הסכנה או האיום חולפים.

חרדה דנטאלית מתייחסת לפחד או לחשש אשר עולים לפני טיפול דנטלי. השכיחות של מקרי שכאלו לפני טיפול דנטלי נחשבת גבוהה, למעשה כ- 10-15% מכלל האוכלוסייה יחוו חרדה לפני טיפול.

בקרב ילדים ומתבגרים השכיחות משתנה ועומדת על טווח של 3-20%. רוב הילדים מתחת לגיל 4 שנים מפחדים מטיפול שיניים עקב חוסר בשלות פסיכולוגית שמתבטאת בקושי להתמודד עם הסיטואציה, כאשר מעל גיל 4 שנים, יכולת ההתמודדות עולה בהדרגה וכתוצאה מכך, רמת הפחד יורדת בהתאם.

קרדיט תמונה: Wavebreakmedia / Depositphotos.com

איך באה לידי ביטוי חרדה דנטלית לילדים ומה הגורמים?

זו תופעה שכיחה שיכולה להשפיע על אנשים בכל הגילאים, כולל ילדים. הגורמים הם רבים ומגוונים:

  • פחד מכאב – פחד לחוות כאב או אי נוחות במהלך טיפולי שיניים. יכול להיות שלילדים הייתה חוויה לא נעימה בעבר או ששמעו סיפורים שליליים מאחרים.
  • פחד ממחטים –  פחד ממחטים או זריקות במהלך הטיפול עשוי להשפיע על ילדים רבים ולגרום לחששות לפני הטיפול.
  • אובדן שליטה – ילדים, ממש כמו מבוגרים, יכולים לחוש כך כאשר הם חווים אובדן שליטה, מה שלא פעם קורה על כיסא הטיפולים עקב התפתחותה של חרדה מרופא שיניים.
  • חוויה שלילית – חוויה שלילית אצל רופא השיניים, כמו טיפול כואב או רופא שיניים לא סימפטי, אלו גורמים שיכולים לגרום לתחושת חרדה.
  • חרדת הורים – ילדים עשויים לקלוט את החרדות והפחדים של ההורים שלהם ואם ההורים חרדים מביקור אצל רופא השיניים, הילדים עשויים לפתח רגשות דומים.

ההשלכות של חרדה מרופא שיניים

חרדה קלה נחשבת כמצב נורמלי בהתפתחות התקינה של הילד, אך היא הופכת לבעיה כאשר היא אינה פרופורציונלית לאיום הממשי ומפריעה לתפקוד היום-יומי. תחושת זו יכולה לבוא לידי ביטוי בדרכים שונות, לרבות: בכי והתקפי זעם, סירוב לשתף פעולה, אי שקט וקצב לב מוגבר, הימנעות מביקורים אצל רופא השיניים, פחד או דאגה מוגברים ואפילו רגרסיה במקרים מסוימים.

במקרים קיצוניים, היא אף עלולה לגרום להפרעות שינה, מחשבות שליליות ופגיעה בביטחון העצמי. לבסוף, ילדים עם חרדה דנטלית נמצאו עם היגיינה אורלית גרועה ונגעי עששת פעילים, מה שעלול ליצור בעיות ארוכות טווח וטיפולי שיניים מורכבים.

קרדיט תמונה: zlikovec / Depositphotos.com

טיפול בחרדות דנטליות אצל ילדים

התמודדות הרופא בזמן חרדה

רופא השיניים יכול למלא תפקיד חשוב בעת טיפול בחרדה דנטלית בילדים ולהקל על הילד באמצעות האסטרטגיות הבאות:

  • בניית אמון – בניית אמון יכולה לעזור לילד להרגיש בנוח יותר בסביבת המרפאה. הרופא צריך להציג את עצמו, להסביר מה תפקידו ולומר לילד שהוא שם כדי לעזור לו.
  • שפה ידידותית לילדים – יש לדבר עם הילדים בגובה העיניים כדי להסביר על הטיפול. יש להימנע משימוש במילים מפחידות או לא מוכרות, ומומלץ להשתמש במונחים חיוביים ולהדגיש את חשיבות הטיפול.
  • הכנה – יש להסביר לילד למה עליו לצפות במהלך הביקור. הרופא יכול להשתמש בעזרים חזותיים כדי לספק הסבר ברור ופשוט לילד.
  • לערב את הילד – הרופא יכול לאפשר לילד להיות מעורב בתהליך קבלת ההחלטות, למשל לבחור את הטעם של גז הצחוק, או לשתף אותו במהלך הבדיקה כדי למזער תחושות של חוסר אונים.
  • חיזוקים חיוביים – ניתן להציע חיזוק חיובי להתנהגות טובה, לשבח את הילד כאשר משתף פעולה ולהעניק לו פרסים קטנים (מדבקות) או מילות עידוד.
  • חוויה חיובית – ניתן לאפשר לילדים לגעת בכלים הדנטליים לפני השימוש בהם כדי לבנות את הביטחון של הילד לפני הטיפול, תוך שמתקדמים בהדרגה.
  • סבלנות והבנה – חשוב להבין את הפחדים והחששות של הילד, לקחת הפסקות בעת הצורך ולאפשר לילד לבטא את רגשותיו. אמפתיה עוזרת לילד להבין שרגשותיו לגיטימיים ושהוא נמצא בידיים טובות.
  • סביבה ידידותית לילדים – אפשר לקשט את מרפאת השיניים בצבעים וציורים ידידותיים לילדים, להניח צעצועים באזור ההמתנה כך שמרפאת השיניים תראה מזמינה.
  • אמצעי הרגעה – במידה ומדובר בילדים מאוד חרדים, ניתן לשלב טכניקות הרגעה רפואיות כמו גז צחוק, סדציה או הרדמה.

התנהלות ההורה כאשר הילד בחרדה

להורים יש תפקיד חשוב בניהול חרדה דנטלית לילדים כאשר הם מזהים אותה. חשוב שההורים יישארו רגועים לאורך הטיפול, מומלץ להימנע ממילים שעלולות לעורר פחד ולדבוק בשפה מותאמת לגיל הילד ובתיאור החשיבות של שמירה על בריאות הפה והשיניים. תמיד כדאי להכין את הילדים מראש לביקור אצל רופא השיניים, להסביר מבעוד מועד מה מצפה להם ולענות על כל שאלה שיש להם.

יש לתת תוקף לרגשות של הילדים ולהעביר את המסר שזה בסדר לפחד לפני הטיפול. אפשר להביא מהבית חפץ מעבר שיכול לעזור להם להירגע או לנקוט בהסחת דעת לפני ובמהלך הטיפול (כמו תכנית בטלוויזיה למשל). ניתן להבטיח פרס קטן על שיתוף פעולה ולהזכיר שאתם תמיד תהיו שם להחזיק את היד ולהציע תמיכה. והכי חשוב – בחרו לילדיכם מרפאת שיניים המתמחה בטיפול בילדים, שעיצובה ידידותי וכוללת אנשי מקצוע שהוכשרו לעבוד עם ילדים.

לבסוף,
כל אחד מילדינו הוא ייחודי, ולכן לעיתים צריך להתאים את הפתרון לצרכיו ולהעדפותיו. עבדו יחד עם צוות המרפאה כדי לאפשר שיתוף פעולה, לבנות אמון וליצור חוויה חיובית עבור הילד, עד שירגיש בטוח להגיע לטיפולים מבלי לחוות חרדה!

איך מתמודדים עם פחד מהטיפול?