סדציה לילדים – צעד לפני טיפול שיניים בהרדמה כללית

המון ילדים סובלים מחרדה דנטלית, מה שעשוי להקשות עליהם לשתף פעולה במהלך הטיפול שיניים. אחת הדרכים להתמודד עם החרדה היא על ידי שימוש בסדציה נשאפת (גז צחוק) או מתונה שהיא בעצם מתן תרופת הרגעה לילד לפני טיפול שיניים ועד סדציה עמוקה שעליה נפרט גם כן בהמשך.

המשמעות היא שינוי הפיך ומבוקר של מצב ההכרה בו המטופל מגיב לגירוי מגע או קול, ובמלים אחרות – הדבר מוביל לתחושה של נמנום קל אשר מאפשר לרופא השיניים לבצע את הטיפול הנדרש ללא הפרעות

מה זה סדציה ?

סדציה טשטוש זו טכניקת הרדמה מקובלת בעולם הרפואה. ברוב הפעמים נעשה בה שימוש בעת ביצוע פעולות רפואיות קטנות שעשויות לגרום למידה של אי נוחות אצל המטופלים. בניגוד להרדמה כללית, במהלך הטשטוש המטופלים אינם מחוסרי הכרה ומסוגלים להגיב לגירויים, יחד עם זאת הם כן יהיו מנומנמים.

סדציה במרפאת שיניים
credit: serhii.bobyk / /Depositphotos.com

סוגי סדציה : בואו נכיר אותם לעומק

כיום ישנם סוגים שונים של טיפולי שיניים בסדציה, החל מגז צחוק, דרך שימוש בתרופות הרגעה ועד להרדמה כללית. כדי להגיע להחלטה הנכונה ביותר באיזו שיטה להשתמש, עליכם להכיר את הסוגים השונים. לכן רגע לפני שמקבלים החלטה אם לבצע טיפול שיניים בסדציה לילדים או בהרדמה כללית, כן מומלץ לקבל ייעוץ מרופא שיניים מומחה לילדים והמלצה על אופן הטיפול המתאים והנכון לילדכם.

 

אלו סוגי הסדציה הנפוצים כיום:

סדציה נשאפת : גז צחוק

מוכרת בשם גז צחוק, ונפוצה בתחום רפואת השיניים. בסוג זה תפקודי הגוף אינם נפגעים והמטופלים נושמים לבד. שיטה זו נפצה בקרב ילדים. נושמים גז שלא נכנס לזרם הדם. משלבים תערובת של N2O, חמצן דו חנקני. הילד עדיין בהכרה מלאה , מאבדים תחושת זמן ,מעלה סף כאב, עושה תחושה נעימה, אופוריה, מוריד רמת חרדה.

סדציה מתונה

במסגרתה הכרתו וערנותו של המטופל מופחתת, אך הוא כן מסוגל להגיב לקולות וגירויים והרפלקסים שלו נשמרים. שיטה זו משלבת טשטוש תרופתי וניתנת דרך הפה על ידי סירופ. בשיטת זו המטופלים נשארים בהכרה ויכולים לנשום לבד, ועל כן אין צורך במרדים.
לרוב גורמת לסוג של ערפול חושים. הילד בהכרה אבל הכרה מעורפלת. הוא יגיב להכל אבל הוא לא ישן. אפשר לבצע במרפאה בנוכחות מומחה לרפואת שיניים לילדים ללא מרדים. כמובן במקרה כזה בודקים סטורציתחמצן ודופק ועוקבים אחרי המדדים, אנחנו לא רוצים שהילד יירדם כדי שלא יכנס לסדציה עמוקה יותר.
זה קורה באמצעות שימוש בגז צחוק בשילוב עם תרופה שנכנסת לזרם הדם ע”י בליעה (שתיית סירופ) או עי חוקן (רקטלי) .

 

סדציה עמוקה

בשיטה זו הילד ישן  “סוג של מאבד” הכרה. זה נעשה בנוכחות מרדים שמשגיח עליו ועוקב על המדדים שלו למרות שהילד נושם לבד. נעדה לטיפולים קצרים יחסים ומושגת על ידי מתן תרופות דרך הווריד במינון מופחת למטופל הנמצא בהכרה. במצב זה המעבר להרדמה כללית אפשרי לכן שיטה זו מבוצעת על ידי רופא מרדים או רופא שיניים שעבר הכשרה. התרופות מוחדרות ישירות למחזור הדם, מה שנחשב ליעיל יותר בהשוואה לתרופות שנוטלים דרך הפה.

טיפול בסדציה עמוקה - כאשר הילד בהכרה
credit: CITAlliance / /Depositphotos.com

טיפול שיניים בהרדמה כללית – מה המשמעות?

הרדמה כללית מבוצעת על ידי החדרת חומר הרדמה לגופו של המטופל דרך הווריד. ההרדמה משפיעה על הגוף והמטופל שרוי בשינה עמוקה.

מה ההבדלים בין הסוגים להרדמה כללית?

שיטה זו נעשית גם בנוכחות מרדים, ההבדל העיקרי הוא שהילד מונשם ומורדם והוא לא נושם לבד.

במהלך הרדמה כללית המטופלים חסרי הכרה לחלוטין, מה שאומר שהם לא מסוגלים להרגיש כאב או להגיב לגירויים. מעבר לכך ישנם הבדלים בשילובי התרופות שבהם משתמשים, באופן ניהול הטיפול התרופתי, בהשפעות החומר התרופתי על המטופל ובזמן ההתאוששות.

בתחום רפואת השיניים סדציה עוזרת למטופלים להירגע לפני ובמהלך הטיפול. היא יוצרת מצב תודעתי מטושטש ומנומנם, אך המטופלים אינם חסרי הכרה, כפי שקורה בהרדמה. כתוצאה מכך, זמן ההתאוששות יהיה מהיר יותר לעומת זמן ההתאוששות מהרדמה מלאה.

סדציה בילדים: מתי ובאיזה סוג משתמשים ?

הרגעה באמצעות סדציה בטיפולי שיניים נחשבת לכל כך יעילה, עד כי כמעט ולא משתמשים בהרדמה כללית. את התרופה ניתן לשאוף באמצעות מסכה, מה שמוכר גם כגז צחוק, בליעה של סירופ או ניתן ליטול כדור לפני הטיפול, ולעיתים יוזרק מינון של תרופות לווריד.

יחד עם זאת, הרדמה כללית כן תהיה שימושית כאשר ישנה רגישות לתרופות אשר ניתנות בסדציה, כאשר יש לבצע שיקומים נרחבים או ניתוחים מורכבים בפה, כאשר ישנו קושי בנשימה, או במקרים בהם מטפים בילדים שלא משתפים פעולה, באנשים עם חרדות או עם בעיות נוירולוגיות, וכאשר ישנה מוגבלות פיזית.

מה עושים לאחר סיום הטיפול בשיניים כאשר הטשטוש פג?

במהלך ההתאוששות יש לבצע ניטור של קצב הנשימה, פעילות הלב, אחוז החמצן בדם, מדידת לחץ דם ועוד בדיקות כמקובל. כמו כן המטופלים יהיו תחת השגחתו של הרופא המרדים או רופא השיניים שביצע את ההליך. לחלופין יכולים להיות תחת השגחתה של אחות מוסמכת.

בתום ההטיפול יבוצע רישום מסודר ומפורט של כל התרופות שניתנו למטופלים בזמן אמת, ואת שמותיהם של כל אנשי הצוות שהיו בטיפול, כאשר המטופל יבלה בהתאוששות למשך שעה לפחות מתום מתן התרופה. במקרה ונעשה שימוש על ידי גז צחוק, אין מניעה שהמטופל ישתחרר הביתה בתום הטיפול עם הנחיות מרופא השיניים.

סדציה מתונה
credit: anatoliy_gleb / /Depositphotos.com

תהליך שחרור המטופל לביתו

יש לשחרר את המטופל לאחר הטיפול בליווי אדם מבוגר ולאחר מעקב שבו מצבו נמצא יציב, ורמת הכרתו קרובה למצבה לפני הסדציה. כמו כן המטופלים יקבלו הנחיות ומגבלות עליהם יש לעקוב כדי להבטיח התאוששות מיטבית.

 

האם להביא משהו מיוחד ביום הטיפול?

לפני ביצוע הטיפול, יש להיות בצום של שמונה שעות לפחות מארוחה שומנית, שש שעות צום מארוחה קלה, ושעתיים מנוזלים. ילדים מתחת לגיל 18 יכולים לשתות נוזלים צלולים עד כשעה לפני ההרדמה. לפני טיפול בגז צחוק יש לצום באופן מלא למשך שעתיים.

להנחיות נוספות לגבי סדציה והרדמה כללית ברפואת שיניים לחצו כאן >>

הרגעה שטחית
credit: kostomarova / Depositphotos.com

מתי רופא השיניים ימליץ לנו על טיפול בסדציה?

רופא שיניים מומחה לילדים ימליץ על טיפול סדציה בילדים במקרים הבאים:

  • כאשר הילדים אינם משתפים פעולה עם הטיפול – ישנם ילדים שאינם משתפים פעולה עם הרופא במהלך הטיפול עקב חרדה מרופא שיניים. הם לחוצים וחרדים מאוד, כך שרופא השיניים אינו יכול להעניק להם את הטיפול הנחוץ להם.
  • כאשר הילדים לא מסוגלים לשבת לזמן ממושך עקב גיל צעיר או רקע רפואי – טיפול שיניים דורש מהילדים לשבת על כיסא הטיפולים לאורך זמן, ולהשאיר את הפה פתוח כך שהרופא יוכל לבצע את הטיפול כראוי. עם זאת ישנם מצבים בהם ילדים לא מצליחים לעמוד בדרישות ומביעים התנגדות.

בשני המקרים, במידה והרופא אינו מצליח להתמודד עם החרדות, חוסר שיתוף הפעולה והתזזיתיות של הילדים במהלך הטיפול, מה גם שניסיונות השכנוע אינם צולחים, מומלץ לשקול סדציה לילדים. יש לציין שמדובר בהליך לא פולשני ובטוח במידה המבוצע על ידי רופא שיניים, המאפשר טיפול שיניים לילדים תחת טשטוש קל. בנוסף לכך, לחלק מתרופות הסדציה קיים אפקט אמנזיה/ שכחה דבר שגורם לכך שהילד לא יזכור את הטיפול שיניים עצמו ואולי יתנגד פחות לתהליך בעתיד.

הליך הסדציה – מה הילד מרגיש בזמן הטיפול?

תחת השפעתו של החומר הילד יהיה מעט מנומנם וישנוני, עם זאת הוא כן יגיב לפקודות. ייתכן שתחת ההשפעה הוא יחוש קצת מסוחרר ויהיה מעט מבולבל אבל תופעות אלו יחלפו לאחר שהתרופה תפסיק להשפיע, כאשר לכל אורך הטיפול הילד נמצא תחת השגחה במרפאה.

שלבי ההתאוששות שונים ממטופל למטופל, ויש להיערך לזמן המתנה במרפאה לאחר הטיפול. חלק מהילדים יתעוררו באופן מידי וישובו לפעילות כאשר ילדים אחרים יחושו מעט תחושת ישנוניות.

מתי נחליט לדחות טיפול בסדציה?

במקרים שהמטופל אינו חש בטוב, או אם סובל מחום, שיעול או צינון בימים שקודמים לטיפול, או אם המטופל הגיע לטיפול ללא צום או בלי ליווי, ייתכן שנחליט לדחות את הטיפול.

טיפול שיניים ברגיעה ובבטחה
credit: davit85 / Depositphotos.com

האם מדובר בטיפול הרדמה בטוח לילדים?

טיפולי סדציה לילדים מתבצעים בכפוף להנחיות משרד הבריאות. למרות שהטיפול בטוח, שגרתי ומבוצע באופן שכיח ומואשר גם ע”י האקדמיה האמריקאית לרפואה ולרפואת שיניים לילדים, הוא אינו חף מסיכונים וכדאי להיות מודעים אליהם.

תופעות חריגות אפשריות שידרשו הפניה לחדר מיון כוללות בעיות של קוצר נשימה, אפטיה, הקאה, או קשיים בשלב התעוררות הילד. לכן, על מנת להבטיח שהטיפול יהיה כמה שיותר בטוח, יש לבצע אותו אצל רופא שיניים מומחה לילדים עם ניסיון  רב בטיפול שיניים בסדציה, שמקפיד לבצע את הבדיקות המתאימות לילד בטרום ההליך, תוך שמתייחס לגודל השקדים ונתיב האויר של הילד ולפי זה בוחר וממליץ על הטיפול המתאים לילד.

חשוב לדעת שכדי לטפל בסדציה במרפאת שיניים נדרשת הכשרה מתאימה, עיונית ומעשית. במרפאת השיניים של ד”ר מרוות חורי מתמחים בסדציה בטיפולי שיניים לילדים לפי צורך. עם צוות של מומחים בעל ניסיון ברפואת שיניים לילדים ובני נוער, רב אתם יכולים להיות שקטים ולדעת שהילדים שלכם נמצאים בידיים טובות ויזכו לטיפול מקצועי ומסור תמיד! מוזמנים לפנות אלינו לתיאום תור או פגישת ייעוץ!

מאמרים
שיני חלב

שיני חלב: מידע על נשירת שן חלב

כולנו צריכים שיניים כדי ללעוס, לנשוך ולחתוך את המזון ובעיקר – על מנת ליהנות מתזונה מגוונת ובריאה. השיניים שלנו גם עוזרות לנו להפיק צלילים ולהגות